Nescafé Flat White: Ο Απόλυτος Επαγγελματικός Οδηγός Παρασκευής
Ο Flat White είναι ένα ιδιαίτερα αγαπημένο ρόφημα καφέ, που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει δυναμική παρουσία στα μενού καφέ, σε παγκόσμιο επίπεδο. Ξεχωρίζει από το Cappuccino και τον Caffè Latte χάρη στην πιο έντονη γεύση του espresso και την κρεμώδη υφή του.
Για τις επιχειρήσεις εστίασης, η σωστή παρασκευή του αποτελεί στοιχείο διαφοροποίησης, ποιότητας και εξυπηρέτησης υψηλού επιπέδου. Ακολουθεί ένας λεπτομερής οδηγός για να δημιουργείτε έναν απολαυστικό Nescafé Flat White με επαγγελματισμό και συνέπεια.
Αφαιρέστε το κλείστρο από τη μηχανή του espresso και αφήστε λίγο ζεστό νερό να τρέξει από την κεφαλή. Έτσι εξασφαλίζεται η απομάκρυνση υπολειμμάτων από την προηγούμενη εκχύλιση και η σταθεροποίηση της θερμοκρασίας.
Χτυπήστε απαλά το κλείστρο στον ειδικό κάδο για να αδειάσετε τον χρησιμοποιημένο καφέ. Καθαρίστε εσωτερικά με μία καθαρή πετσέτα για να αφαιρέσετε κάθε ίχνος υπολείμματος και υγρασίας.
Τοποθετήστε το καθαρό και στεγνό κλείστρο πάνω σε ζυγαριά και πάρτε το απόβαρο. Αλέστε φρέσκο καφέ και ζυγίστε την ιδανική ποσότητα – 16-18 g για διπλή δόση Nescafé Espresso. Η ακρίβεια εδώ είναι καθοριστική για τη σωστή εκχύλιση.
Κατανείμετε ισομερώς τον αλεσμένο καφέ στο φίλτρο και χρησιμοποιώντας το ειδικό εργαλείο (tamper), πιέστε με σταθερή δύναμη για να συμπιεστεί ο καφές. Ο στόχος είναι μια επίπεδη και ομοιόμορφη επιφάνεια.
Καθαρίστε τυχόν κόκκους καφέ από το χείλος του φίλτρου και τοποθετήστε το κλείστρο στην κεφαλή της μηχανής. Ξεκινήστε την εκχύλιση ενός διπλού Nescafé Espresso Ristretto (περίπου 40 ml).
Γεμίστε τη γαλατιέρα με 130–150ml φρέσκο, κρύο πλήρες γάλα.
Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία, κάντε εξαέρωση στο ακροφύσιο για να απομακρύνετε τη στάσιμη υγρασία. Σκουπίστε το με καθαρό και υγρό πανάκι.
Βυθίστε την άκρη του ακροφυσίου λίγο κάτω από την επιφάνεια του γάλακτος και ξεκινήστε την παροχή ατμού.
Κατεβάστε αργά τη γαλατιέρα στοχεύοντας με το ακροφύσιο την επιφάνεια, για να μη δημιουργήσετε μεγάλες φυσαλίδες.
Συνεχίστε τη θέρμανση του γάλακτος μέχρι τη θερμοκρασία των 60–65°C. Η θερμοκρασία είναι κρίσιμη: πάνω από τους 65°C το γάλα αλλοιώνεται, χάνει τη γλυκύτητά του και δημιουργεί στυφή αίσθηση στο στόμα.
Στο τέλος, καθαρίστε ξανά το ακροφύσιο και κάντε εξαέρωση.
Ρίξτε το γάλα με σταθερή, ελεγχόμενη ροή, ξεκινώντας από το κέντρο. Εάν έχετε εμπειρία στο latte art, το Flat White είναι ιδανικός καμβάς για σχέδια όπως καρδιές ή ροζέτες.