Nescafé Cortado: Οδηγός Παρασκευής για Επαγγελματικούς Χώρους

ΡΟΦΗΜΑΤΑ & ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Nescafé Cortado

Ο Nescafé Cortado είναι μια κομψή και ισορροπημένη πρόταση καφέ, ιδανική για πελάτες που επιθυμούν ένα έντονο ρόφημα espresso με γάλα. Η ονομασία "cortado" προέρχεται από τα ισπανικά και σημαίνει "κομμένος". Είναι δηλαδή, ένας cappuccino που έχει διακοπεί η προσθήκη γάλακτος, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο την ένταση του καφέ.

Για επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης, η σωστή εκτέλεση του Nescafé Cortado είναι ένδειξη επαγγελματισμού και γνώσης του καφέ. Ακολουθεί αναλυτικά η διαδικασία παρασκευής με βάση τα επαγγελματικά πρότυπα.

Εικονίδιο σταγόνες
Βήμα 1: Καθαρισμός και προετοιμασία μηχανής

Αφαιρέστε το κλείστρο από την κεφαλή της μηχανής και αφήστε λίγο ζεστό νερό να τρέξει. Αυτό το βήμα εξασφαλίζει ότι η θερμοκρασία του νερού είναι σταθερή και ότι έχουν απομακρυνθεί υπολείμματα από προηγούμενη χρήση.

Εικονίδιο χέρι με πετσέτα
Βήμα 2: Καθαρισμός κλείστρου

Αδειάστε τον προηγούμενο καφέ χτυπώντας απαλά το κλείστρο στον ειδικό κάδο (knock box). Σκουπίστε το με μια καθαρή, ελαφρώς υγρή πετσέτα για να αφαιρέσετε κάθε ίχνος καφέ και υγρασίας.

Εικονίδιο ζυγαρία
Βήμα 3: Ζύγιση καφέ

Τοποθετήστε το άδειο κλείστρο στη ζυγαριά και πάρτε το απόβαρο. Αλέστε φρέσκο καφέ και ζυγίστε την κατάλληλη δόση (συνήθως 8-9 g για μονή εκχύλιση cortado).

Η ακρίβεια στη δόση εξασφαλίζει συνέπεια στην ποιότητα.

Εικονίδιο κλείστρο καφέ
Βήμα 4: Κατανομή και tamping

Κατανέμετε ομοιόμορφα τον καφέ μέσα στο κλείστρο και πιέστε με το tamper κάθετα και σταθερά. Η επιφάνεια πρέπει να είναι επίπεδη και ομοιόμορφη.

Εικονίδιο πίεσης ατμού
Βήμα 5: Εκχύλιση espresso

Τοποθετήστε το κλείστρο στην κεφαλή της μηχανής και ξεκινήστε την εκχύλιση σε ένα φλιτζάνι του espresso. Ο ιδανικός χρόνος είναι 22–25 δευτερόλεπτα για έναν 25–30ml Nescafé espresso.

Ο χρόνος εκχύλισης είναι κρίσιμος για την εκχύλιση των αρωμάτων και της γεύσης του καφέ.

Εικονίδιο μηχανή καφέ
Βήμα 6: Προετοιμασία του ακροφυσίου ατμού

Κάντε εξαέρωση στο ακροφύσιο της μηχανής espresso και σκουπίστε το με καθαρή, υγρή πετσέτα. Αυτό απομακρύνει υγρασία και τυχόν υπολείμματα από προηγούμενη χρήση.

Εικονίδιο με ακροφύσιο
Βήμα 7: Αφρόγαλα

Σε μία μικρή γαλατιέρα, προσθέστε 100-110 g κρύο πλήρες γάλα (3,5% λιπαρά). 

Συμβουλή: Το πλήρες γάλα προσφέρει πιο πλούσια γεύση και πιο απαλή υφή. Αν εξυπηρετείτε πελάτες με ειδικές διατροφικές συνήθειες, είναι καλό να έχετε διαθέσιμες επιλογές όπως φυτικά γάλατα (π.χ. βρώμης ή αμυγδάλου), με υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών, για τη δημιουργία μιας απαλής κρέμας. 

 

Τοποθετήστε την άκρη του ακροφύσιου μέσα στο γάλα. Ξεκινήστε την παροχή ατμού και κατεβάστε αργά τη γαλατιέρα στοχεύοντας την επιφάνεια του γάλακτος, για να δημιουργηθεί μικροαφρός χωρίς μεγάλες φυσαλίδες.

Συμβουλή: Ο στόχος είναι η δημιουργία μίας “βελούδινης” κρέμας (microfoam), με απαλή υφή.

 

Συνεχίστε τη διαδικασία έως ότου η θερμοκρασία του γάλακτος φτάσει τους 60-65°C. Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο για μεγαλύτερη ακρίβεια.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην ξεπερνάτε τους 65°C – αλλοιώνεται η δομή του γάλακτος και επηρεάζεται η γεύση.

Εικονίδιο σερβιρίσματος
Βήμα 8 Καθαρισμός

Μετά τη χρήση, καθαρίστε ξανά το ακροφύσιο και κάντε δεύτερη εξαέρωση. Η υγιεινή στον επαγγελματικό χώρο πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για ένα barista.

Tips & Tricks
  • Επιλέξτε τον ιδανικό καφέ που ταιριάζει στην επιχείρηση σας. https://www.nestleprofessional.gr/proionta/nescafe-espresso-beans
  • Εκπαιδεύστε το προσωπικό σας να αναγνωρίζει τον σωστό χρόνο εκχύλισης από την όψη του καφέ (ροή, κρέμα). https://www.nestleprofessional.gr/academista/seminars
  • Διατηρείτε όλα τα εργαλεία καθαρά και στεγνά ανάμεσα στις παρασκευές.

     

    Γιατί να το Προσφέρετε στο Μενού Σας

     

  • Το Nescafé Cortado είναι η ιδανική επιλογή για πελάτες που ζητούν ένα δυνατό καφέ με λίγο γάλα. Είναι ένα ρόφημα που αναδεικνύει την ποιότητα του καφέ, αλλά και την τεχνική του barista.
  • Για επαγγελματίες, αποτελεί μια ιδανική πρόταση upselling στο μενού, ειδικά για brunch, συνοδεία γλυκών ή ως after lunch ρόφημα.
ΡΟΦΗΜΑΤΑ & ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δημιούργησε βήμα βήμα τις πιο απολαυστικές προτάσεις.