Nescafé Cortado: Οδηγός Παρασκευής για Επαγγελματικούς Χώρους
Ο Nescafé Cortado είναι μια κομψή και ισορροπημένη πρόταση καφέ, ιδανική για πελάτες που επιθυμούν ένα έντονο ρόφημα espresso με γάλα. Η ονομασία "cortado" προέρχεται από τα ισπανικά και σημαίνει "κομμένος". Είναι δηλαδή, ένας cappuccino που έχει διακοπεί η προσθήκη γάλακτος, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο την ένταση του καφέ.
Για επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης, η σωστή εκτέλεση του Nescafé Cortado είναι ένδειξη επαγγελματισμού και γνώσης του καφέ. Ακολουθεί αναλυτικά η διαδικασία παρασκευής με βάση τα επαγγελματικά πρότυπα.
Αφαιρέστε το κλείστρο από την κεφαλή της μηχανής και αφήστε λίγο ζεστό νερό να τρέξει. Αυτό το βήμα εξασφαλίζει ότι η θερμοκρασία του νερού είναι σταθερή και ότι έχουν απομακρυνθεί υπολείμματα από προηγούμενη χρήση.
Αδειάστε τον προηγούμενο καφέ χτυπώντας απαλά το κλείστρο στον ειδικό κάδο (knock box). Σκουπίστε το με μια καθαρή, ελαφρώς υγρή πετσέτα για να αφαιρέσετε κάθε ίχνος καφέ και υγρασίας.
Τοποθετήστε το άδειο κλείστρο στη ζυγαριά και πάρτε το απόβαρο. Αλέστε φρέσκο καφέ και ζυγίστε την κατάλληλη δόση (συνήθως 8-9 g για μονή εκχύλιση cortado).
Η ακρίβεια στη δόση εξασφαλίζει συνέπεια στην ποιότητα.
Κατανέμετε ομοιόμορφα τον καφέ μέσα στο κλείστρο και πιέστε με το tamper κάθετα και σταθερά. Η επιφάνεια πρέπει να είναι επίπεδη και ομοιόμορφη.
Τοποθετήστε το κλείστρο στην κεφαλή της μηχανής και ξεκινήστε την εκχύλιση σε ένα φλιτζάνι του espresso. Ο ιδανικός χρόνος είναι 22–25 δευτερόλεπτα για έναν 25–30ml Nescafé espresso.
Ο χρόνος εκχύλισης είναι κρίσιμος για την εκχύλιση των αρωμάτων και της γεύσης του καφέ.
Κάντε εξαέρωση στο ακροφύσιο της μηχανής espresso και σκουπίστε το με καθαρή, υγρή πετσέτα. Αυτό απομακρύνει υγρασία και τυχόν υπολείμματα από προηγούμενη χρήση.
Σε μία μικρή γαλατιέρα, προσθέστε 100-110 g κρύο πλήρες γάλα (3,5% λιπαρά).
Συμβουλή: Το πλήρες γάλα προσφέρει πιο πλούσια γεύση και πιο απαλή υφή. Αν εξυπηρετείτε πελάτες με ειδικές διατροφικές συνήθειες, είναι καλό να έχετε διαθέσιμες επιλογές όπως φυτικά γάλατα (π.χ. βρώμης ή αμυγδάλου), με υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών, για τη δημιουργία μιας απαλής κρέμας.
Τοποθετήστε την άκρη του ακροφύσιου μέσα στο γάλα. Ξεκινήστε την παροχή ατμού και κατεβάστε αργά τη γαλατιέρα στοχεύοντας την επιφάνεια του γάλακτος, για να δημιουργηθεί μικροαφρός χωρίς μεγάλες φυσαλίδες.
Συμβουλή: Ο στόχος είναι η δημιουργία μίας “βελούδινης” κρέμας (microfoam), με απαλή υφή.
Συνεχίστε τη διαδικασία έως ότου η θερμοκρασία του γάλακτος φτάσει τους 60-65°C. Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο για μεγαλύτερη ακρίβεια.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην ξεπερνάτε τους 65°C – αλλοιώνεται η δομή του γάλακτος και επηρεάζεται η γεύση.
Μετά τη χρήση, καθαρίστε ξανά το ακροφύσιο και κάντε δεύτερη εξαέρωση. Η υγιεινή στον επαγγελματικό χώρο πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για ένα barista.
- Επιλέξτε τον ιδανικό καφέ που ταιριάζει στην επιχείρηση σας. https://www.nestleprofessional.gr/proionta/nescafe-espresso-beans
- Εκπαιδεύστε το προσωπικό σας να αναγνωρίζει τον σωστό χρόνο εκχύλισης από την όψη του καφέ (ροή, κρέμα). https://www.nestleprofessional.gr/academista/seminars
Διατηρείτε όλα τα εργαλεία καθαρά και στεγνά ανάμεσα στις παρασκευές.
Γιατί να το Προσφέρετε στο Μενού Σας
- Το Nescafé Cortado είναι η ιδανική επιλογή για πελάτες που ζητούν ένα δυνατό καφέ με λίγο γάλα. Είναι ένα ρόφημα που αναδεικνύει την ποιότητα του καφέ, αλλά και την τεχνική του barista.
- Για επαγγελματίες, αποτελεί μια ιδανική πρόταση upselling στο μενού, ειδικά για brunch, συνοδεία γλυκών ή ως after lunch ρόφημα.