POUR OVER

ΡΟΦΗΜΑΤΑ & ΣΥΝΤΑΓΕΣ
POUR OVER
Εικονίδιο ζυγαρία
Βήμα 1

Ζυγίζω τους κόκκους του καφέ.

Tip: Η προτεινόμενη δοσολογία είναι 18 γρ. καφέ για μια κούπα 180 ml. 

Εικονίδιο κόκκοι καφέ
Βήμα 2

Αλέθω τον καφέ λίγο πριν την χρήση του.

Tip: Προτείνουμε μέτρια άλεση. Περίπου όσο το μέγεθος του αλατιού.

Εικονίδιο θερμοκρασία
Βήμα 3

Φέρνω τη θερμοκρασία του νερού που θα χρησιμοποιήσω στους 92-94ο C.

Tip: Προτείνουμε τη χρήση νερού με χαμηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά άλατα για καλύτερο αποτέλεσμα.

Εικονίδιο με φίλτρο
Βήμα 4

Προσθέτω ένα χάρτινο φίλτρο μέσα στη συσκευή για pour over.

Εικονίδιο βρύση
Βήμα 5

Διαβρέχω το χάρτινο φίλτρο με ζεστό νερό για να εξαλειφθεί η γεύση του χαρτιού.

Εικονίδιο ζυγαρία
Βήμα 6

Τοποθετώ τη συσκευή για pour over πάνω στη ζυγαριά και παίρνω απόβαρο.

Εικονίδιο κόκκοι καφέ
Βήμα 7

Προσθέτω τον καφέ μέσα στη συσκευή για pour over και παίρνω ξανά απόβαρο.


Tip: χτυπάω ελαφρά την συσκευή ώστε να γίνει επίπεδη η επιφάνεια του καφέ.

Εικονίδιο σταγόνες
Βήμα 8

Ρίχνω 30-50 γρ. νερό για να διαβρεχτεί ο καφές.

Εικονίδιο χρόνος
Βήμα 9

Περιμένω 20-30 δευτερόλεπτα.

 

Tip: Αυτή η τεχνική ονομάζεται blooming και επιτρέπει την απελευθέρωση του CO2 και άλλων αερίων του καφέ.

Εικονίδιο σταγόνες
Βήμα 10

Προσθέτω το υπόλοιπο νερό σχηματίζοντας ομόκεντρους κύκλους.

 

Tip: Όταν ρίχνω το νερό αποφεύγω τα τοιχώματα της συσκευής pour over και σημαδεύω μόνο τον καφέ.

Εικονίδιο επανάληψη κίνησης
Βήμα 11

Ανακινώ ελαφρά τη συσκευή του pour over ώστε να δημιουργήσω μια μικρή «αναταραχή».

 

Tip: Αυτό επιτρέπει την ομοιογενή εκχύλιση.

Εικονίδιο κόκκοι καφέ
Βήμα 12

Αφήνω τον καφέ να εκχυλιστεί μαζί με το νερό για περίπου 2.5 – 3.5 λεπτά.

 

Tip: Η συνολική εκχύλιση καθορίζεται από το μέγεθος της άλεσης του καφέ. Η πιο χοντρή άλεση επιτρέπει την γρηγορότερη εκχύλιση, ενώ η λεπτότερη άλεση την πιο αργή εκχύλιση.

Εικονίδιο σερβιρίσματος
Βήμα 13

Σερβίρω σε μια κούπα.

ΡΟΦΗΜΑΤΑ & ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δημιούργησε βήμα βήμα τις πιο απολαυστικές προτάσεις.