Τι είναι το "Flat White”

BLOG
Τι είναι το “Flat White”
1

Επίσημη χρονική αναφορά για το Flat White δεν υπάρχει, ωστόσο ορισμένοι σχολιαστές, μέσα σε αυτούς και ο ιστορικός του καφέ Ian Bersten, αναφέρουν πως το ρόφημα αυτό εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Αγγλία, τη δεκαετία του 1950.  


Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και αυτοί που ισχυρίζονται, πως το flat white ξεκινάει από την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Επίσημα σε μενού καταστήματος το βρίσκουμε στην Αυστραλία το 1980.  


Η ιδέα αυτού του ροφήματος, ξεκίνησε όταν οι πελάτες αντί για το παραδοσιακό τότε καπουτσίνο, ήθελαν ένα πιο λεπτό στρώμα κρέμας. Ουσιαστικά ήθελαν το γάλα να είναι παρασκευασμένο με λιγότερο αέρα και συνεπώς, όγκο.  


Η πρώτη επίσημη αναφορά σε συνταγή γίνεται για ένα διπλό espresso 50ml και περίπου 130ml γάλακτος με ένα στρώμα 5mm κρέμας.  

1

Ο τρόπος πλέον παρασκευής του flat white διαφέρει από χώρα σε χώρα, καθώς προσαρμόζεται ανάλογα με τις προτιμήσεις του κοινού, τις κούπες ή τα ποτήρια που έχουν τα καταστήματα. Κάποιοι το σερβίρουν σε γυάλινα, σε κεραμικά, με 200ml γάλα και άλλοι με 130ml γάλα. Αυτό  που δεν αλλάζει όμως είναι ότι οι barista προσπαθούν να σερβίρουν το ρόφημα κάνοντας latte art, κάτι το οποίο το βοήθησε και να πάρει σύντομα μεγαλύτερη ‘‘αξία’’.   


Ακούγεται πως οι πωλήσεις ανέβηκαν σημαντικά, όταν τα Starbucks το 2015 για πρώτη φορά το πρόσθεσαν στο menu τους, σαν Starbucks Flat White.  


Θα πρέπει να θυμόμαστε και να έχουμε ως αναφορά, ότι το flat white είναι ένα ρόφημα τύπου Latte,  στο οποίο υπάρχει  η απόλυτη ισορροπία μεταξύ καφέ, γλυκύτητας του γάλακτος και κρεμώδους υφής.  Εσείς, το έχετε δοκιμάσει;