Single cup vs. Batch Brew

BLOG
Καφές φίλτρου: Single cup vs. batch brew
Καφές φίλτρου

Ένας από τους πιο συχνούς «προβληματισμούς» για έναν barista σχετικά με τον καφέ φίλτρου είναι το αν θα φτιάξει μία ή πολλές κούπες καφέ – με διεθνείς όρους, πρόκειται για το «Single Cup vs. Batch Brew» ζήτημα. Εξαρχής θα πρέπει να τονίσουμε πως πρόκειται για επιλογές που καταγράφουν θετικά και αρνητικά στοιχεία, τα οποία, αφού ο barista εξετάσει κατά περίπτωση, προχωρά στην καλύτερη απόφαση για την συγκεκριμένη στιγμή. Δεν υπάρχει, δηλαδή «σωστή» ή «λάθος» μέθοδος, υπάρχει όμως η κατάλληλη μέθοδος για την αντίστοιχη περίσταση και είναι πάντα ωφέλιμο να γνωρίζουμε πότε χρησιμοποιούμε μία μηχανή φίλτρου σε ένα κατάστημα εστίασης και ποτέ παρασκευάζουμε μόνο μια κούπα καφέ φίλτρου.

Η μέθοδος παρασκευής καφέ φίλτρου για μία μόνο κούπα διαδόθηκε τα τελευταία χρόνια. Προ εικοσαετίας, για παράδειγμα, οι μηχανές καφέ φίλτρου είχαν την απόλυτη κυριαρχία, τόσο στα σπίτια των καταναλωτών όσο και στα καφέ, που προτιμούσαν αυτή τη μέθοδο διότι διασφάλιζε κατεξοχήν εξυπηρέτηση με ταχύτητα και αξιοπιστία. Καθώς όμως ο κόσμος προχωρά, η τεχνολογία καταγράφει άλματα και η τέχνη του καφέ εξερευνάται όλο και περισσότερο, όλο και βαθύτερα, τα όρια ξεπερνιούνται και είναι σήμερα πολλοί οι «οπαδοί» της μεθόδου single cup– του οποίου το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ακριβώς αυτή η μοναδικότητά του. Ας δούμε όμως αναλυτικά ποια είναι τα υπέρ και τα κατά κάθε μεθόδου και σε ποιες περιπτώσεις είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται η μία ή η άλλη.

Καφές φίλτρου
Καφές φίλτρου batch brew στη μηχανή

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι οι μηχανές παρασκευής καφέ φίλτρου έχουν πραγματικά κυριαρχήσει στην αγορά, καθώς το γεγονός αυτό είναι η απόδειξη πως η χρήση τους έχει πλεονεκτήματα και μάλιστα πολύ σημαντικά. Αρχικά, αξιολογούμε το γεγονός πως μας δίνουν τη δυνατότητα να ετοιμάσουμε εύκολα, γρήγορα και χρησιμοποιώντας πάντα την ίδια συνταγή, αρκετή ποσότητα καφέ με την ίδια ποιότητα. Αυτό σημαίνει πως όσες κούπες και αν ετοιμάσει ο barista, αυτές θα είναι ίδιες μεταξύ τους και ο πελάτης – καταναλωτής θα απολαμβάνει το ίδιο ποιοτικά προϊόν. Είναι σαφές ότι με την επιλογή της μηχανής φίλτρου, ο barista εξοικονομεί σημαντικό χρόνο, ενώ στο τέλος της διαδικασίας έχει την ποσότητα καφέ που χρειάζεται.

Το ζήτημα της ποσότητας, όμως, ενδέχεται να κατατάσσεται και στα αρνητικά στοιχεία της χρήσης μηχανής καφέ, καθώς εάν δεν πωληθεί όλο το προϊόν που παρασκευάζεται, τότε καταγράφεται φύρα. Επιπλέον, υπάρχει ένα σημαντικό ενδεχόμενο να χαθεί μέρος – μικρότερο ή μεγαλύτερο – της ποιότητας του καφέ στην κούπα μετά το πέρας κάποιου διαστήματος από την ώρα της παρασκευής, κάτι που εξαρτάται κυρίως από τον τρόπο αποθήκευσης του ροφήματος που χρησιμοποιεί το κατάστημα.

Καφές φίλτρου Single Cup

Ο barista που επιλέγει να δημιουργήσει καφέ φίλτρου με τη μέθοδο της μίας κούπας, συνήθως το κάνει διότι έτσι μπορεί να «πειραματιστεί» με τη συνταγή και να ελέγξει καλύτερα το αποτέλεσμα, είτε επειδή το επιθυμεί ο ίδιος είτε για να ικανοποιήσει τις προτιμήσεις του πελάτη. Έτσι, είναι σαφές πως η αλληλεπίδραση μεταξύ τους μεγιστοποιείται, ενώ ο πελάτης «ζει» την εμπειρία της δημιουργίας του αγαπημένου του καφέ «live». Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι πολύ έντονος και με αυτόν τον τρόπο αποτυπώνεται η αίσθηση της μοναδικότητας για όσους την επιζητούν. Πέρα από την παραμετροποίηση της συνταγής, μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται καφές διαφορετικής προέλευσης κάθε φορά, ώστε να ικανοποιούνται επαρκέστερα πολλές προτιμήσεις. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτή η μέθοδος έχει πολύ μικρότερο κόστος αγοράς για το κατάστημα.

Ο barista

Το σαφές και προφανές μειονέκτημα αυτής της single cup επιλογής για τον barista είναι ο χρόνος που απαιτεί για την ολοκληρωμένη της παρασκευή – γεγονός που την κάνει σχεδόν απαγορευτική για τις λεγόμενες rush hours του καταστήματος. Επίσης, θεωρείται πολύ δύσκολο να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα σε κάθε κούπα, ενώ πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι υπάρχουν πελάτες που δεν εκτιμούν τη μοναδικότητα του προϊόντος και όσα απαιτεί, είτε διότι δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά είτε διότι προτιμούν να έχουν το προϊόν που ζητούν γρήγορα στα χέρια τους.

Είναι σαφές πως το ερώτημα «Single Cup ή Batch Brew» επιδέχεται πολλών απαντήσεων, αναλόγως το ύφος του καταστήματος καφέ, την ώρα της ημέρας, αλλά και την πλειονότητα των καταναλωτών. Ο barista που είναι καλά ενημερωμένος μπορεί να επιλέξει ποια μέθοδο θα χρησιμοποιεί, εξετάζοντας εκ των προτέρων όλες τις παραμέτρους και, πάνω από όλα, φροντίζοντας να σερβίρει ποιοτικό καφέ σε ευχαριστημένους πελάτες.