Milk & Waste

BLOG
Η ανεξέλεγκτη χρήση του γάλακτος για τον καφέ : Σωστή διαχείριση και οι εναλλακτικές επιλογές
1

Η αγάπη για τον καφέ είναι κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ πολλών πολιτισμών σε όλο τον κόσμο. Δεν αποτελεί μόνο μια πρωινή συνήθεια, αλλά για πολλούς είναι μια ιεροτελεστία και μια κοινωνική εμπειρία που φέρνει κοντά τους ανθρώπους. 

 

Τι συμβαίνει όμως με τη προσθήκη γάλακτος στον καφέ μας;
Μεγάλο ποσοστό καταναλωτών δεν θα διανοούνταν τον καφέ τους χωρίς παρουσία γάλακτος! Σίγουρα, αγαπημένη επιλογή αποτελεί το latte, ένα ρόφημα καφέ με κύριο χαρακτηριστικό την μεγάλη ποσότητα γάλακτος να συνοδεύει τον καφέ espresso.


Το θέμα του γάλακτος όμως, τόσο σε κομμάτι παρασκευαστικό, αλλά και σωστής διαχείρισης αποτελεί πρόκληση σε κάθε coffeeshop. Πόσες φορές βάλαμε περισσότερη ποσότητα από την προβλεπόμενη σε μια γαλατιέρα; Πόσα ml γάλακτος χαθήκαν ως περισσευούμενα και άρα πόσα λίτρα γάλακτος σπαταλούνται κάθε χρόνο ως ΄φύρα΄ από τα χέρια μας;

 

Η τεχνολογία φαίνεται να δίνει λύση στο πρόβλημα, αφού στην αγορά πλέον βρίσκονται μηχανήματα με δυνατότητα ρύθμισης της ποσότητας για εφοδιασμό γάλακτος. Έτσι, τοποθετώντας ο barista τη γαλατιέρα του κάτω από την ειδική έξοδο, επιλέγει μεταξύ των διαφόρων προ-ρυθμισμένων ποσοτήτων που εξυπηρετούν τη δόση για το ανάλογο ρόφημα. Βαδίζοντας ένα βήμα παρακάτω, και πάλι η τεχνολογία, έρχεται να εγγυηθεί τη σωστή συνέχεια της διαδικασίας, κυκλοφορώντας ακόμα πιο εξελιγμένες επιλογές, όχι μόνο σωστής μεριδοποίησης στο ποσοτικό αλλά αγγίζοντας πλέον και το παρασκευαστικό κομμάτι. Έτσι, αφού διασφαλίσουμε την κατάλληλη ποσότητα γάλακτος στη γαλατιέρα μας, ένα άλλο μηχάνημα ξεκινάει την ετοιμασία αφρογάλακτος, παρέχοντας την ασφάλεια μιας σωστής παρασκευής, η οποία σίγουρα δεν θα οδηγήσει σε σπατάλη.
 

1

Και όσο η ευαισθητοποίηση του κόσμου, λόγω της υπέρμετρης κατανάλωσης γάλακτος που υπήρξε τα τελευταία χρόνια, μεγαλώνει, οι εναλλακτικές επιλογές κερδίζουν το μερίδιό τους. Δεδομένου αυτού, δεν χρειάζεται κάποιος να στερηθεί την προσθήκη γάλακτος, παρά μόνο να επιλέξει μεταξύ μιας μεγάλης γκάμας φυτικών ροφημάτων προς αντικατάστασή του. Η βρόμη, το αμύγδαλο, το φουντούκι, το ρύζι, ακόμα και η καρύδα και η πρωτεΐνη αρακά βρίσκονται πλέον σε ράφια retail και επιλογές καφετεριών με τη μορφή εναλλακτικού ροφήματος τόσο για την προσθήκη τους στον καφέ μας, όσο και ως κύριο συστατικό για την παρασκευή ενός maccha tea.
 

Το σίγουρο είναι ότι το να έχει κάποιος επιλογές, αποτελεί προνόμιο. Ας είμαστε λοιπόν επιλεκτικοί σκεπτόμενοι τόσο το πλαίσιο της υγείας και των απαραίτητων συστατικών προς πρόσληψη, όσο και το ηθικό κομμάτι της βιωσιμότητας. Εξάλλου όπως είπε και ο  Toni Petersson «Βρισκόμαστε σε μια στιγμή που όλοι πρέπει να βρουν έναν ρόλο στην αλλαγή του τρόπου που ζούμε για το καλό του πλανήτη».