Καφές & Γλυκύτητα
Για να χαρακτηριστεί ένα ρόφημα, ένα τρόφιμο ως γλυκό θα πρέπει να περιέχει κάποιο ποσοστό από σάκχαρα ή πολυσακχαρίτες.
Είναι τα στοιχεία αυτά που ανιχνεύονται από τους γευστικούς κάλυκες του «γλυκού» στη γλώσσα μας και δίνουν την σχετική πληροφορία στον εγκέφαλο.
Παρόλο που στον πράσινο καφέ υπάρχει μια ποσότητα από σάκχαρα (μέχρι και 9%), κατά τη διαδικασία του καβουρδίσματος, και πάνω από τους 160 βαθμούς Κελσίου, αυτά καραμελώνουν.
Για να ολοκληρωθεί στο 100% αυτή η διαδικασία θα χρειαστεί αρκετός χρόνος. Αυτός είναι ο λόγος που παραμένουν μερικά σάκχαρα στον καβουρδισμένο καφέ τα οποία όμως, παραμένουν κάτω από το ανιχνεύσιμο όριο για τον άνθρωπο.
Αφού δεν υπάρχουν αρκετά σάκχαρα, τι είναι όμως που κάνει έναν καφέ να έχει γλυκά χαρακτηριστικά?
Τα αρώματα του καφέ είναι αυτά που δίνουν την κατεύθυνση. Σκεφτείτε το άρωμα της βανίλιας ή της καραμέλας. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με .. γλυκές γεύσεις. Συνεπώς ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται λανθασμένα ότι υπάρχει η συγκεκριμένη γεύση!