Αυτοματοποιημένες μηχανές καφέ

BLOG
ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΡΟΦΗΜΑΤΟΣ
5

Οι αυτοματοποιημένες μηχανές καφέ αποκτούν όλο και περισσότερη δημοφιλία, χάρη σε μια σειρά πλεονεκτημάτων που διαθέτουν. Οι 3 βασικές κατηγορίες είναι οι εξής:

 

  • B2C μηχανές (Bean to Cup, από τον κόκκο καφέ στην κούπα), οι οποίες παρασκευάζουν τα ροφήματα με φρέσκο γάλα (όσα από αυτά περιέχουν π.χ. cappuccino) και μόνο από κόκκους καφέ οι οποίοι αλέθονται την ίδια στιγμή που πατάμε το κουμπί του ροφήματος
  • Combi μηχανές, οι οποίες χρησιμοποιούν τόσο κόκκους καφέ όσο και στιγμιαίο καφέ για την παρασκευή των ροφημάτων
  • Instant μηχανές, οι οποίες παράγουν τα ροφήματα από στιγμιαίο καφέ

 

Παρακάτω θα μιλήσουμε για τις 2 πρώτες κατηγορίες, B2C & Combi.

 

Αρχικά, να σημειώσουμε ότι οι συγκεκριμένες μηχανές θεωρούνται εύκολες στη χρήση, σε σύγκριση με τις εναλλακτικές της αγοράς, όπως οι εμπορικές μηχανές εσπρέσο, οι οποίες είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούνται από ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες. Διαθέτουν ενσωματωμένους μύλους για την άλεση του καφέ, επομένως απαιτούν από εμάς να προσθέσουμε τους κόκκους καφέ εκεί που πρέπει. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να παράγουν μια σειρά από τύπους καφέ. Από espresso και ροφήματα με γάλα, μέχρι καφέ φίλτρου, αυτόματα, με το απλό πάτημα ενός κουμπιού. Από εκεί και πέρα, σήμερα στην αγορά διατίθενται μηχανές καφέ B2C που μπορούν να παράγουν από 30 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, μέχρι και 200 - και αυτό είναι και το βασικό κριτήριο διαχωρισμού τους, καθώς είναι σαφές πως μία επιχείρηση που εμπορεύεται τον καφέ, χρειάζεται να διαθέτει μηχανές υψηλής αντοχής.

 

Στα σημαντικά πλεονεκτήματα της χρήσης τους συγκαταλέγονται οι χαμηλές τιμές τους, η συνέπεια που παρουσιάζουν στην ποιότητα του καφέ που παρασκευάζουν και φυσικά η ευκολία στη χρήση.

 

Ποια όμως είναι η ποιότητα του ροφήματος που παρασκευάζουν οι μηχανές καφέ B2C και πώς μπορούμε εμείς να την επηρεάσουμε;

 

Στις B2C & Combi μηχανές καφέ τοποθετούμε τους κόκκους του καφέ και αυτές, αυτόματα, τους αλέθουν και παρασκευάζουν το ρόφημα του καφέ, με το πάτημα ενός κουμπιού. Αυτό σημαίνει πως είναι ρυθμισμένες κατάλληλα ώστε να επιλέγουν τη δόση, το άλεσμα και την εκχύλιση, κάθε φορά με το ίδιο, υψηλής ποιότητας αποτέλεσμα, που προκύπτει από τον φρεσκοαλεσμένο καφέ, σε σχέση με τη γεύση, το άρωμα και την έντασή του.

6

Το γεγονός ότι η άλεση των κόκκων του καφέ γίνεται επί τόπου, την ώρα της παρασκευής του ροφήματος, διασφαλίζει και ένα μεγάλο ποσοστό της τελικής ποιότητάς του. 


Επιπλέον, δεν έχουμε καμία απώλεια, ούτε ως προς τον καφέ ούτε ως προς την ποσότητα του νερού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του, καθώς είναι αυτοματοποιημένη η διαδικασία στο σύνολό της. 


Εξαιρετικά σημαντική είναι η καθαριότητα, ώστε η μηχανή να διατηρεί τον υψηλής ποιότητας καφέ που παρασκευάζει. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να φροντίζουμε για τον καθημερινό, σχολαστικό καθαρισμό της μηχανής και τη σωστή συντήρησή της. 

8

Όπως είναι σαφές, οι B2C μηχανές καφέ κερδίζουν σε ευκολία χρήσης και παρέχουν ένα πολύ καλό τελικό αποτέλεσμα. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μάλιστα, έχουν και συγκεκριμένες δυνατότητες παραγωγής. Ως εκ τούτου, η πιο συχνή χρήση τους είναι σε ξενοδοχεία (ιδιαίτερα στο πρωινό), αλλά και σε επιχειρήσεις και γραφεία με μεγάλο αριθμό εργαζομένων, καθώς προσφέρουν μία ποιοτική κούπα καφέ, χωρίς την παρουσία καταρτισμένου barista.

 

Συμπερασματικά, το κύριο πλεονέκτημα των B2C μηχανών καφέ είναι ότι παράγουν γευστικά και σταθερής ποιότητας φλιτζάνια καφέ, χωρίς την ανάγκη εκπαίδευσης του χρήστη τους και χωρίς σπατάλη σε καφέ & νερό. Επιπροσθέτως, είναι πλήρως αυτοματοποιημένες, οπότε όποιος φτιάχνει ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να συνεχίσει παράλληλα μια άλλη εργασία.